lördag 7 augusti 2010

A treaty of love, av Samir El-Youssef

När fredsavtalet sluts och Arafat och Rabin skakar hand verkar allt så hoppfullt. Samir, palestinier och Ruth, israel, träffas på en fest och blir snart ett par. I början njuter de både av sin kärlek till varandra och av att vara ett "osannolikt par", så hoppfullt även det i en tid då fredsrörelsen verka få fart. Men allteftersom fredsansträngningarna fallerar- Rabin mördas, Netanyahu vinner valet, antalet självmordsbomber ökar, så fallerar även relationen mellan Samir och Ruth. Under hoppfulla stunder- Israel drar sig undan från Hebron, Barak vinner valet, Israel lämnar Libanon, ja då tänds en gnista av hopp igen, för kärleken, men till slut är klyftan för stor.

Nej, det är ingen hoppfull roman som man först kunde tänka sig. En kärlekshistoria mellan en palestinier och en israel skulle nog locka både en och en annan läsare, men det här är så mycket mer och det som genomsyrar berättelsen är inte alls kärlek utan i grund och botten ett hat, en osäkerhet, en brist på tillit, någonting mycket mänskligt, men som kommer att bli en katastrof på grund av deras olika bakgrund. En bakgrund de trodde de skulle kunna överbrygga. Även som läsare dras man ner, ner i ett mörker över denna konflikt som aldrig verkar kunna få en lösning.

År 2005 gav Svenska PEN Tucholskypriset till Samir El-Youssef. Han har tillsammans med den israeliska författaren Etgar Keret även skrivit novellsamlingen Gaza blues, som finns översatt till svenska.