söndag 8 augusti 2010

Salvation army, av Abdellah TaïaAbdellah Taïa är den första öppet homosexuelle författaren som blivit publicerad i Marocko och det här är hans debutroman, en biografisk roman men kanske framför allt en kärleksroman. Det är en berättelse om kärleken till familjen och kärleken i familjen, om hur den ömsinta relationen till storebror Abdelkebir får Abdellas homosexuella läggning att vakna till liv. Så småningom, på en semester i Tanger, upptäcker han sin sexualitet på ett mycket konkret sätt och börjar också komma i kontakt med europeer. Genom Jean får han en chans att komma till Geneve för att studera litteratur men när han landar finns där ingen Jean som möter upp och utan pengar eller andra kontakter får han ta in på Frälsningsarméns härbärge.

Det här tycks vara Abdellah Taïas beskrivning av en tid i ett slags mellantillstånd. Han har lämnat tiden som marockansk pojke, sin plats som ett av nio syskon i en stor kärleksfull familj och är på väg mot ett nytt liv. Att det nya livet kommer att ge honom en plats som intellektuell i Paris vet han ännu inte  om, han måste forma sitt liv i den vilsenhet han står inför i Geneve.

Boken handlar också om fattigdom, längtan till Europa, pengar, makt och om den sexturism som florerar i Nordafrika. Det är en annorlunda bok, enkel och rak i sitt språk och mycket läsvärd! Den visar verkligen på den spännvidd som finns inom den arabiska litteraturen och att många nya författare finns att upptäcka.