lördag 7 augusti 2010

The Locust and the bird, av Hanan al-Shaykh

Hanan al-Shaykh hör till en av de få författare vars böcker jag läser om och om igen. Det här är hennes mor Kamilas berättelse, nedtecknad av Hanan eftersom modern aldrig lärde sig skriva, ett kvinnoporträtt jag aldrig kommer att glömma.

Boken inleds med en beskrivning av hur Kamila och hennes bror desperat jagar sin omgifta far för att få mat, vilket han vägrar ge dem då deras mor behållit barnen hos sig efter skilsmässan. Kamila är nio år då fattigdomen tvingar dem från byn till släktingar i Beirut. Hon är 13 då hon blir bortlovad till sin 18 år äldre svåger och så fort hennes menstruation kommit tvingas hon till giftermål. Samtidigt har hon träffat Muhammad, hennes livs stora kärlek, och trots att hon är gift och får barn fortsätter de att träffas i hemlighet, dag efter dag, år efter år tills omständigheter förändras så hon kan lämna maken. Men hon måste också lämna sina döttrar, något som kommer att plåga henne resten av livet.

Kamila är en fantstisk kvinna. Hon lyckas ta sig igenom allt, med en oerhörd livsvilja och överlevnadsinstinkt. Hon har humor hon ljuger alla rakt upp i ansiktet, hon är en rebell och en mycket självständig sådan. Att ta hand om ett hem är hon inte kapabel till, hon kan inte handskas med pengar över huvud taget, barnen måste ha sett henne som en katastrofal mor, men samtidigt ger hon så mycket kärlek och upphov till så mycket skratt att ingen kan låta bli att älska henne. Hon är så långt ifrån den gängse bilden av en arabisk mor man kan komma. En underbar berättelse om en underbar kvinna!