onsdag 1 juli 2015

Den lilla hemligheten, av Yara BamiehVarför uppträder hon så märkligt, den här flickan, och varför är hon så tyst? Ingenting som händer omkring henne verkar spela någon roll, hon bara går där genom staden, så målmedvetet på något vis. Kanske tittar hon lite i ögonvrån, men säger något, nej det gör hon inte, inte ett ord.

De andra barnen leker i parken, kastar boll, har picknick i skuggan av träden, men flickan vill varken leka eller vara med på någon picknick! Hon sätter sig och vilar på bänken en stund och fortsätter sedan sin promenad. Så tyst. Så konstig.
Några katter hejdar henne och försöker få henne på gott humör, jamar som i en kör, men flickan bara vänder på huvudet, demonstrativt, munnen som ett streck och så sätter hon hörlurarna över öronen och går vidare. Vad är det för fel på henne? Varför vill hon inte ha med katterna att göra? Tycker hon kanske inte om katter?Nej, det spelar ingen roll vad som händer omkring henne. Hon vill inte äta sötsaker, hon ropar inte på hjälp när hon blir jagad av hundar, hon öppnar inte munnen för att smaka på regnet, INGENTING kan få henne att säga något. Hon måste ha en hemlighet som hon inte kan berätta för en endaste en. Särskilt inte för några envisa katter!


För varje sida i den här fina bilderboken växer nyfikenheten sig större och större och överraskningsmomentet i slutet är verkligen något man inte ens kunnat föreställa sig! För den nyfikne kan det vara bra att veta att Den lilla hemligheten kommer ut i svensk översättning i mitten av augusti men redan nu går den att förbeställa på förlagets webbplats Bokverket

Yara Bamieh bor i Ramallah och är illustratrör, grafisk designer och arkitekt. Den lilla hemligheten har hon både illustrerat och skrivit texten till själv och boken gavs ut på arabiska på Tamerinstitutet år 2012. I september besöker Yara Internationella biblioteket tillsammans med två andra arabiskspråkiga författare. De kommer också att besöka bokmässan i Göteborg där de bl a deltar i ett seminarium om modern arabisk barn- och ungdomslitteratur.

Den som vill se mer av hennes fina illustrationer kan titta på Yara Bamieh.IllustrationsInga kommentarer:

Skicka en kommentar