söndag 23 juni 2013

Librarians and archivists to Palestine, dag 1

Det är kväll i Ramallah, dagen har varit fruktansvärt intensiv och vi var alla utmattade vid middagen. Mycket av det vi fått höra och se under dagen har handlat om hur kultur och politik här hör samman, hur man får kämpa för att bevara stadens bibliotekshistoria. Av de över 100.000 manuskript som fanns på biblioteken i Jerusalem före 1948, finns ca 10.000 kvar. En del förstördes totalt, kastades ut på gatorna i en ren rensning av husen, en del togs tillvara och finns nu på Israeliska bibliotek under  beteckningen "abandoned property". Har ni inte sett dokumentären "The great book robbery" så gör det. http://topdocumentaryfilms.com/great-book-robbery/

I dag finns det fortfarande tre familjebibliotek kvar i gamla Jerusalem och dessa hade vi förmånen att få besöka i dag. De som visade oss bok- och mansuskriptsamlingarna var eldsjälar i ordens rätta bemärkelse. Ett ord återkom flera gånger. "Waqf". Jag vet inte riktigt hur jag ska översätta det, men det handlar om ett löfte att bevara böckerna inom familjebiblioteket, inte sälja, inte gallra, bevara för att familjebiblioteket ska hållas intakt. Det ställer till problem då man har flera upplagor av stora flerbandsverk, vill fortsätta bygga upp samlingarna, samtidigt som det är omöjligt att få mer mark. Det är snarare tvärtom, man får också kämpa för att få behålla den mark man har. Ytterligare ett bibliotek som vi hade hoppats få besöka var al-Aqsabiblioteket i klippmoskén. Området har varit avspärrat under en vecka och det var omöjligt för oss att få tillträde. Bibliotekarien fick vi dock träffa. Han berättade att han läst informations- och biblioteksvetenskap på Hebrew University för att kunna ta vara på samlingen. Shejkhen för moskén hade inte begripit vad det skulle vara bra för, det räckte väl att ställa böckerna i storleksordning! "Then I divorced my religion" sa bibliotekarien.

Det är så många berättelser, det är gripande att se de gamla böckerna, det är gripande att höra människorna berätta, det är sorgligt men samtidigt uppmuntrande att människorna inte gett upp.

Ytterligare ett bibliotek fick vi se från utsidan. Biblioteket i Orient house, som stängdes av den israeliska myndigheten 2001. Vi stod utanför byggnaden och såg upp mot ett öppet fönster, såg de dammiga böckerna däruppe och hör vår guide säga: "I catalogued all theese books..."

Jag avsluter med några webbsidor till några av biblioteken vi besökte i dag.

http://www.khalidilibrary.org/indexe.html

http://www.jerusalemquarterly.org/ViewArticle.aspx?id=287

http://www.kenyon-institute.org.uk/