lördag 13 april 2013

Metro : a story of Cairo, av Magdy El Shafee


Det senaste året har jag läst en hel del grafiska romaner, en genre som är starkt på gång i arabvärlden. Metro, av Magdy El Shafee är den första tecknade romanen för vuxna i Egypten. När boken publicerades 2008 arresterades både författaren och hans förläggare av Mubarak-regimen.  I teckningarna syns makthavarna i en nästan förnedrande form och det var därför inte konstigt att boken också förbjöds i Egypten under flera år. Dessutom ansågs att bokens sexskildringar var alltför omoraliska.

Handlingen utspelar sig mestadels i Kairos tunnelbana. Det är en thriller som blottlägger samhällets mindre trevliga aspekter och visar den oerhörda frustration som framförallt den unga egyptiska generationen känner. Shehab, en ung webbdesigner, är desperat när han inte längre kan betala sina skulder. En mäktig affärsman lovar honom ett lån, men dagen efter blir Shehab och hans vapendragare Mustafa vittne till hur affärsmannen mördas. I det slagsmål som följer hamnar dessutom mordvapnet i Shehabs händer så nu är han inte bara skuldsatt utan kan också misstänkas för ett mord. Den enda utväg han ser är att först gömma den blodiga kniven och därefter helt enkelt råna en bank. Bankrånet ger honom visserligen en förmögenhet men Shehabs problem är inte bara ekonomiska. Hans flickvän Dina, journalist, blir ständigt sexuellt trakasserad i sitt arbete, hans vänner som deltar i demokratirörelsens protester blir misshandlade av regeringens banditer, och eftersom han själv börjar förstå hur saker och ting hänger ihop blir han själv utsatt och jagad. Pengarna från bankrånet... det är nu hans enda hopp och förströstan, något som ska ge honom och Dina ett nytt och värdigt liv.

Berättelsens upplösning kom som en total överraskning.

Bilderna förstärker det höga tempot och eftersom jag själv är omåttligt förtjust i t-banekartor blir jag nästan exalterad över att möta Kairos tunnelbanebanelinje på uppslag efter uppslag. Det enda gnisslet från min sida är att El Shafee också har med en gästtecknare och de bilderna upplever jag nästan lite störande, som att berättandet stannar upp på ett onödigt sätt. Jag vill se mer av El Shafees skarpa penna!

Ett utdrag ur Metro kan man läsa på Words without borders. Där finns också en intervju med honom om censur i Egypten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar