torsdag 16 december 2010

Morgon i Jenin, av Susan Abulhawa




Det här hade kunnat vara en fantastisk bok. Det är en släktkrönika, en beskrivning av det palestinska folkets lidande från den stora katastrofen 1948 "Nakba", fram till händelserna i Jenins flyktingläger 2002. Det är en skildring som man inte kommer att glömma i första taget, berättelsen om Amal ("hopp" på arabiska) och hennes familj i fyra generationer. Det är en bok jag skulle sätta i händerna på den som vill veta något om Palestina under 1900-talet och få det i romanform, men det är ingen bok jag skulle sätta i händerna på den som lätt hakar upp sig på språkliga skavanker. Jag tror att jag hör till den senare typen. Dialogerna blir ibland så banala att man fort måste bläddra vidare. Plötsligt kommer en sexskildring som känns helt malplacerad, som ett kapitel ur någon annan bok, som om författaren (eller redaktören?) försökt få ihop två olika böcker, ej trovärdig romantik plus trovärdigt våld. Men berättelsen har ändå sina goda sidor och skildringar från arabvärlden är sällsynta på svenska, så jag ska inte helt visa tummen ner. Några delar av berättelsen håller riktigt bra. T ex. skildringen av de fasansfulla dygn 1967 då 6-åriga Amal och hennes vän Huda gömmer sig i köksgropen tillsammans med ett spädbarn, den är både stark och väldigt berörande. En annan mycket intressant del är att Abulhawa har tagit upp ett tema som den palestinske författaren Ghassan Kanafani lade grunden för i sin kortroman Aid ila Haifa (Return to Haifa) 1970. I Kanafanis roman är det en liten pojke som i kalabaliken 1948 blir kvarlämnad när föräldrarna flyr och som adopteras av ett judiskt par, uppfostras till jude, israel och som så småningom kommer att stå inför sina biologiska föräldrar. I Morgon i Jenin blir Amals bror bortryckt ur mammans famn, av en soldat vars hustru är djupt traumatiserad efter att ha överlevt förintelsen och sjuk i sin längtan efter ett barn. Så småningom möts Amals båda bröder, i en vägspärr. Den som vill veta lite mer om handlingen kan läsa t ex Adlibris beskrivning.

Susan Abulhawa är född i Kuwait av palestinska föräldrar som flydde Israel 1967, men sedan tonåren lever hon i USA. Hon grundade Playgrounds for Palestine 2002 som självklart har finansierat en lekplats i bl a Jenin! :-)

onsdag 1 december 2010

Beirut 39

För den som är intresserad av den unga generationen arabiska författare är den här boken ett måste. Beirut 39 kallades den litteraturfestival som gick av stapeln i Beirut under våren 2010 och ett av syftena var att försöka identifiera och presentera den unga generationen arabiska författare. För att nomineras fanns tre kriterier: ett publicerat arbete, född 1970 eller senare och ha arabiskt ursprung. Av ca 480 nominerade valdes 39 ut av en juryn som bestod av välkända kulturkritiker, förläggare, författare, poeter och redaktörer. Mer om festivalen kan man läsa HÄR och även om aktiviteterna är av gammalt datum finns länkar till författarpresentationer och en blogg med bl a intervjuer. När man nu inte själv kunde delta i festivalen så finns ändå den här antologin som består av noveller, poesi och utdrag ur romaner skrivna på arabiska, engelska, franska och nederländska. Det finns både en arabisk utgåva och en engelsk och i den engelska har bl a översättare som Roger Allen, Marilyn Booth och Humphrey Davies deltagit så gissningsvis finns inget att anmärka på vad gäller översättningarna från arabiska till engelska.

Det är en helt och hållet fascinerande och njutbar läsning, rakt igenom, det ger en bild av Nordafrika och Mellanöstern som är precis lika skiftande som verkligheten. Det ger en bild av människor som är som vi, plågade ibland, lyckliga ibland, de finns i stadsmiljöer, landsbygdsmiljöer, öknen och bergen, de lever bland kärlek och passion, de lever bland hat och övergrepp, där finns också korrupta regimer, fanatism och ofta finns kriget nära vare sig det gäller ockupationen av  Västbanken, inbördeskrig eller konflikt mellan öst och väst. Det antologin framförallt rymmer är kanske själva livet och kärleken till livet. Vill du veta någonting om arabvärlden, läs den. Vill du veta någonting om världen, läs den. Vill du veta något om dig själv, läs den! Vill du bara njuta av orden, läs den då med!